This test focuses mainly on NIS, Disk management, cachefs, and NFS.


1. What file defines the maximum number of nfsd threads that are started?

a. rmtab
b. mnttab
c. server.nfs
d. nfs.server
e. nfs.start

Answer: d


2. Which command would you use to monitor a log file in real time?

a. more -f
b. tail -f
c. head -f
d. cat -f

Answer: b


3. During the initialization process, what would show you the currently logged in users?

a. /var/adm/utmp
b. /var/adm/utemp
c. /var/etc/utmp
d. /var/sys/utmp

Answer: a


4. Which file maintains a list of all directories that are currently being shared by the NFS server?

a. /etc/rmtab
b. /etc/dfs/dfstab
c. /etc/mnttab
d. /etc/vfstab
e. /etc/dfs/sharetab

Answer: e
The /etc/rmtab file contains a table of filesystems that are remotely mounted by NFS Clients.  The /etc/dfs/dfstab file is used to define NFS shares.  The /etc/mnttab file shows a list of currently mounted file systems on a host. 


5. How would you register/start an RPC network service?

a. pkill -HUP inetd
b. kill inetd
c. rpcinfo -r
d. pkill -HUP rpc

Answer: a


6. Which command provides statistics on cache usage?

a. cfsstat
b. cachefsstat
c. cachestat
d. cfsadmin

Answer: b
cfsadmin is used to create, delete, and list the contents of the cache


7. In a partitioned environment, there is an _______ partition limit.

a. 8
b. 7
c. 6
d. 5
e. 12

Answer: a


8. Which of the following are valid syslog levels?

a. emerg
b. kern
c. debug
d. mail
e. notice
f. All of the above

Answer: a,c,e


9. Which of the following are criteria for being authorized to do administration of files, maps, or tables in Solaris Adminsuite?

a. Member of the NIS+ Admin group
b. Normal user in the wheel group
c. root
d. Normal user in group 14

Answer: c,d

 
10. What are the two stages of security used by NIS+ when validating a principle's read, write, modify, or destroy request?

a. File Permissions
b. /etc/hosts.equiv file
c. Authorization
d. Authentication

Answer: c,d


11. What tool would you install on a server to centrally manage applications and documentation?  

a. SMC		
b. AdminSuite
c. DiskSuite
d. Admintool

Answer: a 
Solaris Management Console (SMC) is a Java-based tool for administration of servers.  With Point-and-click GUI tools, SMC makes the Solaris environment easier to administer.  By pointing and clicking, you can remotely invoke an application on a selected SMC server and view the applications GUI on the local console.


12. The command and option you would use to find out which maps you can see and what your master server is _______.

a. ypwhich -n
b. ypwhich -m
c. ypwhich -a
d. ypwhich -s

Answer: b


13. Well-known ports are listed in the _______ file.

a. /etc/rpc
b. /etc/services
c. /etc/hosts.equiv
d. /etc/inetd.conf

Answer: b


14. What is the command that you use to start a Jumpstart install on a Jumpstart client?

a. boot-install
b. boot net
c. boot net - install
d. boot -net install
e. boot net install

Answer: c


15. What information does a file handle contain?

a. Inode number
b. File Owner
c. Disk  Device Number
d. File name
e. Inode Generation Number

Answer: a,c,e


16. Which of the following are functions of the NIS/NIS+ services:

a. Provide access to the internet
b. Centralization of applications
c. Centralization of Network information (Hosts, password information, etc)
d. Ability to make programs

Answer: c


17. What are the back file system types for CacheFS?

a. UFS
b. HSFS
c. PCFS
d. NFS
e. UDFS

Answer: b,d


18. A swapfile for a diskless client is located in the _________ directory on the boot server  

a. /export/swap
b. /usr/swap
c. /var/swap
d. /sys/swap

Answer: a


19. The Solaris AdminSuite GUI can be used by the superuser or the _______.

a. daemon group
b. wheel group
c. sysadmin group

Answer: c
The root user has priveleges (unless modified) to access and update data only on the local system.  AdminSuite permissions are granted to users who are members of the sysadmin group (group 14).  This means that a user modifying data must be a member of the sysadmin group on the system where the task is being executed.


20. Within the NIS domain, NIS slave servers: 

a. Do not contain the original /etc ASCII files (used to build NIS maps)
b. Provide a single point of control for the entire NIS domain
c. Contain the original /etc ASCII files used to build the NIS maps
d. Contain copies of the NIS maps from the NIS Master server
e. Provide load sharing on large networks

Answer: a,d,e


21. Solstice DiskSuite and ______ are the two Metadevice programs that Sun provides.

a. Disk Manager
b. StorEdge Volume Manager
c. format

Answer: b


22. Which command would you use to add, delete, or list swap space?

a. swap
b. ps
c. admintools
d. vmstat

Answer: a


23. True or False:  A NIS or NIS+ auto_master map can have more than one direct map entry. 

a. True
b. False

Answer: b
An auto_master map that is a LOCAL file can have any number of entries.


24. Which server is described: Provide inter-networking transfer of e-mail from the local network.

a. Database servers
b. Installation Servers
c. Mail Servers
d. Application Servers
e. Boot Servers

Answer: c


25. Which of the following are valid entries in the /etc/auto_home file?

a.  *     &nbsp;&nbsp;&nbsp;     hostC:/export/home2/*
b.  *     &nbsp;&nbsp;&nbsp;     hostB:/export/home/smithb
c.  doej  &nbsp;&nbsp;&nbsp;     hostA:/export/home/doej
d.  *     &nbsp;&nbsp;&nbsp;     hostB:/export/home/$USER

Answer: c
Remember, the /etc/auto_home file is an inderect map.  Relative paths are used in this file.


26. Which file would you edit to have an NFS share automatically mounted when the system boots?

a. /etc/dfs/sharetab
b. /etc/vfstab
c. /etc/rmtab
d. /etc/mnttab
e. /etc/dfs/dfstab

Answer: b


27. The advantages of  _______ volumes are that you can increase the size of a file system while it's still in use and it can be used to create virtual volumes that are larger than one physical disk.

a. mirrored
b. stripped
c. concatenated
d. duplexed

Answer: c


28. What commands are used to create a CacheFS file system?.

a. cfsadmin,  mkdir,  cacheadd,  mount
b. cachefsstat,  mkdir,  mount
c. cfsadmin,  mkdir,  mount
d. cacheadmin,  mkdir,  mount

Answer: c


29. The use of the Solstice DiskSuite metadevice instead of the traditional disk device is a ______ change.

a. Reversible
b. Permanent
c. Valid
d. Dangerous

Answer: b


30. What is the purpose of the nobrowse option in the below /etc/auto_master file?

<br><img src="../Samples/Samples/automaster.gif">

a. You cannot access the file through a web browser
b. You cannot cd into the directory the file is located in
c. You cannot get a file listing or view its contents

Answer: c


31. What will happen if the "+auto_home" line in the below /etc/auto_home file is commented out?

<br><img src="../Samples/Samples/autohome.gif">

a. NIS+  is used
b. NIS  and  NIS+  are used  
c. Nothing  is used
d. local files are used

Answer: d
 

32. Which command creates and begins a cachefslog?

a. cachefslog 
b. cachefslog -h
c. cachefslog -f

Answer: c
Running cachefslog with no options will show the current log file.  cachefslog -h will stop logging.  Syntax:  cachefslog -f [logname]  [local mount point]  


33. In which directory would you find bootfiles for a network client?

a. /tftpboot
b. /export/boot
c. /usr
d. /export/root
e. /etc

Answer: a


34. The ________ can be used to improve performance of remote file systems (NFS) or slow devices such as CDROM drives.

a. cacheFS file system
b. swap file system
c. tmpfs file system
d. fdfs file system

Answer: a


35. What files must be created or updated on the NIS master in order to add locale information to NIS?

a. /var/nis/Makefile
b. /etc/locale
c. /var/yp/`domainname`/locale
d. /var/yp/Makefile

Answer: b,d


36. What file is used in a Jumpstart installation to classify a jumpstart client and determine which installation configuration to use?

a. bootparams
b. sysidcfg
c. ethers
d. class
e. rules

Answer: e


37. Which three daemons only run on the NIS master server?

a. lockd
b. ypxfrd
c. ypbind
d. rpc.yppasswdd
e. rpc.ypupdated
f. ypserv

Answer: b,d,e


38. The messages sent by inetd are controlled by the _______ file.

a. /etc/syslog.conf
b. /var/syslog
c. /var/adm/syslog.conf
d. /var/adm/messages

Answer: a


39. The command and option to mount all of the NFS directories listed in the /etc/vfstab file is ______.

a. mountall -d
b. mountall -r
c. mountall -f
d. mountall -s

Answer: b


40. Which command allows the root user to have superuser priveledges on an NFS mounted resource?

a. share -F nfs &nbsp; ro -o &nbsp;root=client16 &nbsp;  /usr/man
b. share -F nfs &nbsp; -o root=client16    &nbsp;  /usr/man
c. share -F nfs &nbsp; root=client16       &nbsp;  /usr/man
d. share -F nfs &nbsp; -o anon=0        &nbsp;     /usr/man

Answer: b


41. Which server is described: Provide network access to applications such as FrameMaker, Photoshop, and Lotus Notes.

a. Mail Servers
b. Database Servers
c. Installation Servers
d. Application Servers
e. Boot Servers
f. DNS Serers

Answer: d


42. When can slave servers update the NIS database?

a. When the master server is completely offline
b. Where it has been promoted to a master server
c. When the ypxfer command is used
d. None of the above

Answer: d


43. Which server is described: Enable NFS access to release software to installing clients.

a. Mail Servers
b. Database Servers
c. Installation Servers
d. Application Servers
e. Boot Servers
f. DNS Serers

Answer: c


44. Which files are used to configure an hme0 ethernet interface?

a. /etc/hostname.hme0
b. /etc/nodename
c. /etc/hosts
d. /etc/networks

Answer:  a,c


45. What file may be empty if the .pag file is small in size?

a. .nis file
b. .map file
c. .key file
d. .dir file

Answer: d


46. What is the command that you use to boot an AutoClient?

a. boot -net
b. boot-install
c. boot net - install
d. boot net
e. boot net install

Answer: d


47. Which of the following describe special maps?

a. List mount points as absolute path names
b. Provide access to resources in the /etc/hosts file
c. Provide access to resources available through the Federated Naming Service
d. List mount points as relative path names

Answer: b,c


48. When making changes to the master map or creating a direct map, make the changes effective
by:

a. stopping and starting the autofs filesystem
b. rebooting
c. stopping and starting the automountd daemon
d. running the automount command

Answer: d


49. What action should be performed on a cachefs filesystem before running fsck on it?

a. The filesystem should be deleted
b. The filesystem should be umounted
c. The back filesystem should be umounted
d. The filesystem should be mounted

Answer: b


50. ______ in the NIS environment are clients, including the NIS master and slaves.

a. None of the Hosts
b. Some hosts
c. All hosts

Answer: c


51. The ______ script is used to copy the OS from the Solaris CD-ROM to the hard disk of the install server.

a. Setup_install_server
b. Install_server
c. Server_install
d. Setup_server

Answer: a


52. In RBAC, ______ as they are in NIS, are assigned rights that grant access to a particular system function.

a. Privileges
b. Execution profiles
c. Authorizations
d. Users

Answer: c


53. ______ are a method of grouping commands and assigning them to users and roles in RBAC.

a. Privileges
b. Execution profiles
c. Authorizations
d. Priorities

Answer: b


54. The main features of the Solaris Management Console are:

a. Java-Based administration tool
b. Reduces logins required to do backups and reboots
c. Ability to manage servers from one location 
d. Secure communication
e. Network Event Monitoring
f. Fault tolerance

Answer: a,b,c


55. ______ is a collection of GUI tools and commands used to perform administrative tasks such as managing hosts, printers, users, groups, file systems, terminals, and modems.

a. Solstice DiskSuite
b. RBAC
c. Solaris AdminSuite
d. JumpStart

Answer: c


56. True or False: Solaris AdminSuite can manage hosts remotely.

a. True
b. False

Answer: a


57. True or False: JumpStart boot servers must reside on the same subnet as the JumpStart client in order to function.

a. True
b. False

Answer: a


58. A process, ______, interprets incoming requests and sends them to the appropriate server process.

a. rpclisten
b. rpcinfo
c. rpcbind
d. rpc.bind

Answer: c


59. Sun's implementation of the TCP/IP protocol includes ______ layers.

a. 0
b. 2
c. 5
d. 6
e. 7

Answer: c
These five layers are (from top to bottom):<br>
- Application <br>
- Transport <br>
- Internet <br>
- Network Interface <br>
- Hardware


60. To create a CacheFS filesystem, use the ______ utility.

a. cfscreate
b. cachefscreate
c. cfsadmin
d. cacheidcfg
e. cachecfg

Answer: c